Het verhaal achter Au Savoy

In mei 2018, na een zoektocht van enkele maanden om een locatie in de buurt van het Brugmannplein voor hun derde restaurant te vinden, nemen Albert-Jean en Frederic Niels op hun beurt de handelszaak van het restaurant Le Plasch Brugmann over.
Vanaf 2 juli 2018 worden omvangrijke herinrichtingswerken ondernomen onder leiding van architect Anne Catherine Lalmand die haar sporen al had verdiend met de inrichting van restaurant Au Grand Forestier.
Veel aandacht gaat uit naar de architectuur en het volledige meubilair is op maat gemaakt.
De voorkeur wordt gegeven aan materialen zoals messing, koper, leder, massief eiken en blauwe hardsteen.
Werk van tal van moderne of hedendaagse kunstenaars is te bewonderen aan de wanden en draagt bij tot de warme atmosfeer.
Het ruime (in de winter verwarmde terras) onderging een grondige makeover om het comfort van de klanten nog te vergroten.
Albert-Jean en Frederic Niels noemen hun nieuwe restaurant Au Savoy, als hommage aan hun groot- en overgrootvader Joseph (1890-1940), stichter van de dynastie en bedenker van het filet américain-recept.
Immers, in 1908 besluit Joseph Niels België en zijn ouders, boeren in het Pajottenland, achter zich te laten en naar Groot-Brittannië te trekken. Dank zij zijn energie en doorzettingsvermogen krijgt hij al snel een baan aangeboden in het prestigieuze Savoy Hotel in Londen.
Op 15 oktober opent restaurant Au Savoy zijn deuren.

Geschiedenis van de wijk Berkendaal-Brugmann

Vanaf 1905 leidt landmeter Cesar Boon de aanleg van het Georges Brugmannplein in het raam van een algemeen stedenbouwkundig plan voor de herinrichting van de Berkendaalwijk.
Het plein draagt de naam van een illustere Brusselse bankier en weldoener, Georges Brugmann (Verviers 1829-Ukkel 1900) die investeerde in de Belgische spoorwegen, het Brusselse tramwezen en in de industriële ontwikkeling van Congo, die consul van Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden in België is geweest en die meer algemeen meewerkte aan de urbanisatie van grote delen van de toen nog landelijke gemeenten Elsene, Ukkel en Vorst.
Het plein is T-vormig aanglegd en leidt naar zeven straten.
In 1932 wordt de Onze-Lieve-Vrouw-Boodschapkerk er opgetrokken met een rechthoekig voorplein en daarin een ovaal plantsoen.
Het Brugmannplein is steeds uitgesproken residentieel gebleven, ook al hebben er zich in de loop der tijd vele handelszaken gevestigd.
De gevels van de panden zijn van blauwe hardsteen of witte kalksteen, vaak in eclectische of Beaux-Arts bouwstijl.
Het voormalig ziekenhuiscomplex van het Rode Kruis van België, dat bestond uit vijf gebouwen, lag grotendeels op het Brugmannplein maar ook in de Stallaert- en de Picardstraat.
Kleine anekdote : Albert-Jean en Frederic Niels, zijn allebei in dit ziekenhuis geboren.